Mindrolling linjens historie

 Introduktion

Det glæder os her  at kunne præsentere en kort introduktion til Mindrollingfamiliens historie. Mindrollinglinjen har været meget udbredt og af stor historisk betydning. Linjen er forbundet med så mange aspekter af tibetansk buddhisme og de forskellige linjer heri, så når man beretter dens historie er det svært ikke at berette historien om mange andre familie- og praksislinjer og andre store tibetanske klaners historie. Dette ville imidlertid gøre arbejdet med at samle en detaljeret beretning om Mindrollinglinjen til et omfattende og tidskrævende projekt. Derfor præsenterer vi , på nuværende tidspunkt, kun historien om de familiemedlemmer i Mindrollinglinjen, der spillede en helt central rolle med hensyn til udbredelsen og bevarelsen af den ædle Dharma generelt og Mindrollinglinjens tradition specielt.

Mindrolling familien har altid haft en tradition for at holde en meget lav profil. Man har undgået enhver form for ydre  pomp og pragt og istedet fokuseret på, hvordan man bedst kunne tjene Dharmaen. Familiens historie blev hovedsageligt dokumenteret i mundtlig form af en kammerherre. Denne blev betroet at holde styr på og berette familiens historie.

Den første dag under Losar (det tibetanske nytår) reciterede kammerherren således  hele familiens historie  for den ordinerede sangha og lægfolk, forsamlet i den centrale meditationssal i hovedtemplet.

På grund af denne mundtlige tradition er der ikke meget nedskrevet om familiens historie og meget gik tabt, idet systemet ikke kunne opretholdes, da Tibet blev invaderet af  den kinesiske hær og mange senior munke og administratorer blev dræbt eller døde i fængsel.

Familien er  kendt og meget højt respekteret i hele den buddhistiske verden. Mindrollinglinjens umådeligt store bidrag til Dharmaen nævnes igen og igen af tidligere tiders store mestre som de forskellige Dalai Lama’er, Karmapa’erne, Jamyang Khyentse Wangpo, Jamgön Kongtrul Lodrö Thaye, Sechen Kongtrul, Jamyang Khyentse Chökyi Lodrö, Dudjom Rinpoche og Dilgo Khyentse Rinpoche samt mange andre store mestre fra alle skoler i tibetansk buddhisme.

Mindrolling Jetsün Khandro Rinpoche og Jetsün Dechen Paldrön er begge  12. generations direkte efterkommere af denne linje fra Chögyal Rigzin Terdag Lingpa. De har , trods en travl kalender med mange andre forpligtelser, taget sig tid til at medvirke til at samle denne korte version af deres families historie til brug for  vestlige elever af  linjen samt andre interesserede. Vi håber, at disse korte beretninger samlet dels fra den skrevne familiehistorie dels fra anekdoter fortalt af  deres rodlærer og far den 11. Kyabje Mindrolling Trichen og andre lærere, vil være til hjælp for de, der gerne vil vide mere om denne kostbare linje.

Office of Practice and Studies

Lotus Garden Retreat Center